A Hungry Bear
  • BLOG
  • about
  • contact
    • Πώς βάφω τα πασχαλινά μου αυγά
    • Χριστουγεννιάτικες συνταγές
    • ΚΕΦΙΡ
    • Πετυχημένο αυγολέμονο
    • βότανα
    • Φτου σκόρδα!
    • Ελαφριά μπεσαμέλ
    • Πώς αποστειρώνουμε βάζα
    • Μεσοτοπίτικοι μεζέδες για ούζο
    • Ελάτε για μια μπύρα!
    • Η γαστρονομική παράδοση της Λέσβου >
      • Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή
      • Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή
      • Ελληνιστικοί και Ρωμαϊκοί Χρόνοι
      • Βυζαντινοί Χρόνοι
      • Η εποχή της Τουρκοκρατίας
      • Η διατροφή στη σύγχρονη εποχή
      • Η ελιά και το λάδι
      • ΟΥΖΟ, ΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ ΚΕΦΙΟΥ
      • Σαρδέλα, το μυτιληνιό μας σούσι!
    • Οργάνωση για μπουφέ >
      • Συνταγές για μπουφέ

Καναπεδάκια με άλειμμα τόννου

11/2/2023

Comments

 
Ένα νόστιμο και εύκολο ορεκτικό για να ανοίξει το γεύμα μας και που μάλιστα ταιριάζει σε κάθε περίσταση, γιορτινή και μη.
Picture
Καναπεδάκια με άλειμμα τόννου

Υλικά (για 40 κομμάτια):
2 πακέτα κρακεράκια των 20 κομματιών περίπου το καθένα
​
1 κονσέρβα τόννο σε λάδι 200 γραμ.
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά λάδι
100 γραμ. κρέμα γάλακτος
1 φέτα χτεσινό ψωμί

Για το γαρνίρισμα 
κόκκινη πιπεριά κομμένη με κουπ πατ σε όποιο σχήμα θέλουμε

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά να γίνουν αλοιφή. Λίγο πριν σερβίρουμε, αλείφουμε τα κρακεράκια με το μίγμα. Γαρνίρουμε με την πιπεριά.
Comments

Η πιο νόστιμη γαριδομακαρονάδα!

18/11/2022

Comments

 
Αγαπάμε τη γαριδομακαρονάδα και ίσως την έχουμε συνδυάσει με μια ιδιαίτερη περίσταση όπου την απολαμβάνουμε σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα. Αλλά εφόσον μας αρέσει τόσο, ποιος ο λόγος να μην την φτιάξουμε εμείς στην κουζίνα μας με τα χεράκια μας και με υλικά που ξέρουμε; Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός, αρκεί να ακολουθήσουμε τα βήματα που πρέπει ώστε να πετύχουμε τη βαθιά νοστιμιά του πιάτου.
Σας προειδοποιώ όμως. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακαλύψουμε πως εμείς μαγειρεύουμε πολύ καλύτερα το συγκεκριμένο πιάτο από κάποια 
εστιατόρια που ως τώρα το παραγγέλναμε...
​Πάμε λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τα μικρά μυστικά μου.
Picture

Υλικά:

1/2 κιλό γαρίδες με το κέλυφος ν.1
1 πακέτο του 1/2 κιλού σπαγγέτι
2 μέτρια  ξερά κρεμμύδια 
​1 ποτήρι λευκό κρασί

1 σκελίδα σκόρδο
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο 
​λίγο φρέσκο βασιλικό
​αλάτι & πιπέρι
Οι γαρίδες που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες και σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε. Φυσικά οι γαρίδες ν. 1 είναι οι καλύτερες αλλά και ακριβότερες. Επίσης ειδικά αν πρόκειται να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό από φθηνότερες ή/και αποφλοιωμένες γαρίδες και μερικές με κέλυφος. Να γνωρίζουμε όμως ότι τη νοστιμιά θα μας τη δώσει το κέλυφος.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες τραβώντας και αφαιρώντας το κέλυφος από το σώμα της γαρίδας αφήνοντας στη θέση του το κεφάλι και την ουρά. Ξεπλένουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθύ και φαρδύ αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τα κελύφη μαζί με το ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. Αφήνουμε να σωταριστούν πολύ καλά για 10 λεπτά ανακατεύοντας να μην καούν και μετά προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αφήνοντας να σιγοβράσουν για μισή ώρα. Σουρώνουμε καλά πατώντας τα κελύφη με την κουτάλα και κρατάμε το ζωμό.

Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες γυρίζοντάς τις και από τις δυο πλευρές για 2-3 λεπτά συνολικά και μετά τις αφαιρούμε και τις διατηρούμε σε ένα πιάτο.

Ρίχνουμε και πάλι στο ίδιο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι μας ψιλοκομμένο, το σκόρδο και το τζίντζερ τριμμένα και 
και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα ντοματάκια, το βασιλικό, το ζωμό που φυλάξαμε και 1 λίτρο ζεστό νερό. Όταν έρθουν σε βρασμό, ρίχνουμε τα μακαρόνια μας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έχουμε δίπλα μας και άλλο ζεστό νερό και ρίχνουμε όποτε πάει να σωθεί, ανακατεύοντας πάντα να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά, ώσπου να βράσουν σύμφωνα με τα γούστα μας. Τότε ρίχνουμε το βούτυρο αλλά και τις γαρίδες μας και κάνουμε ένα προσεκτικό αλλά καλό ανακάτεμα.

Σερβίρουμε αμέσως. Η προσθήκη τριμμένου τυριού είναι προαιρετική.
Picture
Comments

Αλλαντίαση και πώς να την εξαλείψουμε

30/3/2022

Comments

 
Picture
Η τροφιμογενής αλλαντίαση είναι μια σπάνια μεν, πολύ επικίνδυνη όμως δηλητηρίαση. Όταν το βακτηρίδιο Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα οικιακά κονσερβοποιημένα προϊόντα όταν δεν έχουν ακολουθηθεί οι κατάλληλες διαδικασίες κονσερβοποίησης. Μην καταναλώνετε τροφές σε κονσέρβες, βαζάκια κλπ εάν δείτε περίεργα σημάδια, όπως διογκωμένο κουτάκι, κουτάκι με άσχημα βαθουλώματα ή σκουριές ή με διαρροή, ραγισμένο βάζο ή με διογκωμένο καπάκι, κονσερβοποιημένα τρόφιμα με άσχημη μυρωδιά, αν ένα γαλακτώδες υγρό ή φυσαλίδες περιβάλλουν τα φρούτα ή τα λαχανικά.
Αν βρείτε μια κονσέρβα ύποπτη για βακτήρια, είναι πολύ σημαντικό να την πετάξετε με το σωστό τρόπο προστατεύοντας εσάς και τη δημόσια υγεία. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να απορρίψετε σωστά κάτι ύποπτο για αλλαντίαση:
1) Τοποθετήστε το κουτί σε μια πλαστική σακούλα και στη συνέχεια σφραγίστε καλά τη σακούλα.
2) Τοποθετήστε αυτή τη σακούλα σε μια άλλη σακούλα και σφραγίστε ξανά.
3) Στη συνέχεια τοποθετήστε τη σακούλα σε έναν κάδο απορριμμάτων έξω από το σπίτι.
 
Χρησιμοποιήστε μεθόδους ασφαλούς κονσερβοποίησης
Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα κονσερβοποιημένα. Όταν δηλαδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, όταν έχουν χαμηλή οξύτητα, καθώς και σε ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί. Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό στους 85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο. Επίσης οι θερμοκρασίες κατάψυξης καθιστούν την αλλαντίαση ανενεργή, γι αυτό δεν ανησυχούμε με τα κατεψυγμένα τρόφιμα.
Το βακτηρίδιο της αλλαντίασης δεν επιζεί σε τρόφιμα με όξινο pH. Άρα τα λαχανικά και τα φρούτα (μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού), που είναι ούτως ή άλλως όξινα και τους προσθέτουμε πάντα λεμόνι ή ξινό, καθώς και πολλή ζάχαρη, είναι ασφαλή.
Όσο για τα μη όξινα τρόφιμα, για να είναι ασφαλή, πρέπει να κονσερβοποιηθούν σε χύτρα ταχύτητας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:
Τοποθετούμε τα καπάκια στα βάζα και αποστειρώνουμε. Τοποθετούμε στη χύτρα το ράφι για τα βάζα, νερό σε ύψος 6 – 8 cm, και τα σφραγισμένα βάζα μέσα στη χύτρα ταχύτητας. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο φουλ και βράζουμε για 10΄, κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και όταν ο βρασμός φτάσει στο ανώτατο επίπεδο άρα και η επιθυμητή πίεση, χρονομετρούμε τη διαδικασία για 10 λεπτά. Κατόπιν απομακρύνουμε τη χύτρα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποσυμπίεση τελείως. Κατόπιν ανοίγουμε με προσοχή τη βαλβίδα πίεσης. Στη συνέχεια περιμένουμε για επιπλέον 10΄ λεπτά και ανοίγουμε το καπάκι.
Απομακρύνουμε τα βάζα από τη χύτρα ταχύτητας με τη βοήθεια μιας λαβίδας και τα τοποθετούμε πάνω σε μια στεγνή πετσέτα. Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 12 – 24 ώρες. Το κονσερβοποιημένο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε ένα χρόνο. Δεν καταναλώνουμε το περιεχόμενο ενός βάζου, του οποίου η αεροστεγής σφράγιση έχει καταστραφεί κατά την αποθήκευση.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΕΣ
https://eody.gov.gr/disease/allantiasi/
https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/clostridium-botulinum-kai-allantiasi/
http://food-isimo.blogspot.com/2013/07/blog-post_8122.html
 

Comments

Το πιο νόστιμο κεμπάπ!

23/2/2022

Comments

 
Τσικνοπέμπτη σήμερα και αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θα τιμήσουμε το έθιμο και θα ετοιμάσουμε κάτι ψητό.
Η καταγωγή του εθίμου χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς οι αρχαίες θρησκείες είχαν παρόμοια έθιμα και συνήθειες. Από τις θυσίες στο δωδεκάθεο όπου πίστευαν ότι η τσίκνα που ανέβαινε στον Όλυμπο αγαλλίαζε τους θεούς ως τις βακχικές γιορτές και τα φαγοπότια των Ρωμαίων. 
Η Τσικνοπέμπτη λοιπόν στη μέση της Κρεατινής εβδομάδας είναι η συνέχεια αυτών των παλιών 
εθίμων και ταυτόχρονα μια ευκαιρία μέσα στο χειμώνα για γλέντι και χαρά. Είτε τσικνίσετε είτε όχι, η σημερινή πρόταση είναι μια αγαπημένη συνταγή, που είναι εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι με τα δικά μας υλικά. 
Picture
Υλικά:
1 κιλό κιμά αρνίσιο ή μισό μισό με μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη
4 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στιμμένο
πάπρικα, σουμάκ, μπαχάρι, ρίγανη, κόλιανδρο
​αλάτι και πιπέρι

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα πολύ πολύ καλά. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, αν είναι δυνατόν. Τα ετοιμάζουμε ως εξής: παίρνουμε μια μικρή ποσότητα στο χέρι μας, το πλάθουμε σαν ένα μακρόστενο μπιφτεκάκι και το χτίζουμε γύρω από το καλαμάκι. Τελειώνουμε με όλα και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ώσπου να ροδίσουν καλά από κάθε πλευρά. 
Picture
Comments

Η μπλατζέτα της Ξένιας

25/1/2022

Comments

 
Η κουζίνα της Λέσβου έχει το ίδιο χαρακτηριστικό που έχει και το νησί. Με την πρώτη ματιά βλέπεις ένα κομμάτι γης διαμελισμένο, με σχήμα ακανόνιστο, παράξενο. Ε! και η κουζίνα της το ίδιο. Καμία ομοιομορφία. Τα χωριά έχουν αγροτική κουζίνα με απλά υλικά, ενώ οι κωμοπόλεις με την πρωτεύουσα Μυτιλήνη έχουν αστική κουζίνα με υλικά πιο εξεζητημένα και σπάνια. Κάθε χωριό έχει τη δική του, προσωπική άποψη στις συνταγές και από παραλλαγές στο ίδιο θέμα, άλλο τίποτα. 
Η φίλη Ξένια από τη Βατούσα στα μεσοδυτικά της Λέσβου μάς κερνάει εδώ την μπλατζέτα, ΄΄οπως την έμαθε από τη μητέρα της και τη γιαγιά της. Εννοείται ότι είναι εντελώς διαφορετική από την μπλατζέτα Μεσοτόπου όπως την έχουμε δείξει παλιότερα. Η μπλατζέτα της Ξένιας είναι ένα γλύκισμα που μοσχομυρίζει καλό, όπως το λέει και η ίδια, ελαιόλαδο και μυρωδικά. Είναι τραγανή από το σπιτικό φύλλο και τα καρύδια και μοιάζει λίγο με σαραγλί. Την ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκε τη συνταγή της και της ευχόμαστε να είναι γερή και να φτιάχνει κάθε χρόνο!
Picture
Picture
Αριστερά άψητη και δεξιά ψημένη η μπλατζέτα!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2 ποτήρια νερό
 μισό ποτήρι λάδι
1 πρέζα αλάτι
λίγο ξύδι
ένα σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
 
Γέμιση
Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα
 
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο φρέσκο και χωρίς οξύτητα
 
Σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
3/4 κιλού ζάχαρη
2 φλυτζάνια μέλι
1 ξύλο κανέλας
φύλλα αρμπαρόριζας
φλούδα λεμονιού
2 κουταλιές χυμό λεμόνι

.
​Ανοίγουμε φύλλο χειροποίητο. Νερό χλιαρό, αλεύρι, λίγο λάδι, αλάτι, λίγο ξύδι και λίγο τσίπουρο. Οι ποσότητες είναι ανάλογα το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ σ' αυτό το ταψί έβαλα τις ποσότητες που δίνονται παραπάνω στα υλικά. Ζύμωσα και άφησα λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί για να ανοίγει πιο εύκολα.
Για τη γέμιση βάζουμε καρύδια τώρα το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι αμύγδαλα. Άλεσα τα καρύδια, πρόσθεσα λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Άνοιξα τα φύλλα και το κάθε φύλλο το χώρισα σε φαρδιές λουρίδες. Σε κάθε λουρίδα έριξα μίγμα καρυδιού και το μάζεψα όπως φαίνεται στο ταψί ξεκινώντας από το μέσον. Όταν γέμισε το ταψί, έκαψα λάδι καλό φετινής σοδειάς και περίλουσα το γλυκό. Το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. Το έψησα για μια ώρα και ένα τέταρτο στους 180 C. Φαίνεται ότι έχει ψηθεί αν ξεκολλάει από τα πλάγια του ταψιού και αν έχει πάρει ένα ωραίο χρώμα ξεροψημένο.
Έφτιαξα το σιρόπι. Όταν ψήθηκε το γλυκό, το έβγαλα από το φούρνο, έλεγξα αν υπήρχε περίσσιο λάδι να το στραγγίσω. Το περίλουσα με το σιρόπι και το ξαναέβαλα στο φούρνο για ένα τέταρτο περίπου στους 180 C.
Έριξα από πάνω τριμμένο καρύδι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα, τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια πριν από το ψήσιμο για ψηθούν κι αυτά και να ροδοκοκκινίσουν.  
Comments

Ψητό στο φούρνο με σάλτσα μανιταριών

24/10/2021

Comments

 
Τι όμορφα που ήταν τα γιορτινά καλέσματα, τα παλιότερα χρόνια, τότε που όλοι φορούσαν τα καλά τους και πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι να ευχηθούν τα χρόνια πολλά, ειδικά σε γιορτές κοινών ονομάτων, όπου η κάθε οικογένεια είχε πολλούς συγγενείς με το ίδιο όνομα. Οι οικοδέσποινες έκαναν ετοιμασίες μέρες πριν κάνοντας λαμπίκο όλο το σπίτι και την ημέρα της γιορτής έβαζαν τα δυνατά τους για ένα όσο το δυνατό πιο πλούσιο και εντυπωσιακό τραπέζι με φαγητά και  γλυκά, όλα σπιτικά εννοείται. Τώρα, στα χρόνια του κορωνοϊού, αλλά και του τρόπου ζωής που μας ωθεί σε μια όλο και πιο απομονωμένη και στεγανοποιημένη διαβίωση, κοντεύουμε να τα ξεχάσουμε πια όλα αυτά...
Η σημερινή συνταγή είναι μια γιορταστική συνταγή που αρμόζει σε μια οποιαδήποτε μέρα γιορτής με αρκετούς καλεσμένους μιας και βγάζει αρκετές μερίδες. Ταιριάζει ακόμη σε μια κυριακάτικη οικογενειακή συγκέντρωση. Φτιάξτε την, είναι εύκολη, το κυρίως μαγείρεμα μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα και το σημαντικότερο, θα αρέσει σε όλους!
Picture
Picture
Υλικά:
1 κομμάτι χοιρινό κρέας (λαιμό) βάρους 2 κιλών
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
10 φέτες τυρί γκούντα κομμένες στη μέση
10 φέτες μπέηκον σε αντίστοιχα κομμάτια με το τυρί
3 κουταλιές κορν φλάουρ
500 γραμ. μανιτάρια κομμένα σε μέτριες φέτες
1 ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
​αλάτι & πιπέρι
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο μία ώρα πριν το μαγειρέψουμε για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το πλένουμε, το σκουπίζουμε καλά, το αλατοπιπερώνουμε και το σωτάρουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο γυρνώντας το να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κονιάκ και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάζει το κρέας, κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει. Αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για δυο ώρες ή ώσπου να μαλακώσει πολύ καλά. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει μια μέρα πριν το σερβίρουμε. Απλώς σε αυτή την περίπτωση το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Συνεχίζουμε ως εξής. Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα πυρέξ σκεύος και το κόβουμε 
κρύο σε λεπτές φέτες. Ανάμεσά τους βάζουμε φέτες τυρί και μπέηκον. Το βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστεί.                                 
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τον κρύο ζωμό του κρέατος και προσθέτουμε 3 κουταλιές κορν φλάουρ, ενώ σε τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια  μαζί με ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τη σάλτσα και όταν είναι έτοιμη, δεμένη, ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Comments

Φθινοπωρινή σαλάτα με κολοκύθα

13/10/2021

Comments

 
Όλο το φθινόπωρο μαζεμένο σε μια σύμπραξη χρωμάτων και γεύσης! Τα καλούδια της εποχής μπήκαν σε  μια υπέροχη φθινοπωρινή σαλάτα, σκέτη πρόκληση! Δοκιμάστε την άμεσα!
Αφιερωμένο στο φθινόπωρο και τη μελαγχολία που καμιά φορά το συνοδεύει...
Picture
Υλικά:
Τα τρυφερά φύλλα ενός μαρουλιού
1 ξυνόμηλο 
1 κομμάτι κολοκύθας γύρω στα 500 γραμ. καθαρισμένη
μια χούφτα σταφίδες
λίγα καρύδια

Για τη σως
2 κουταλιές ελαιόλαδο
​ 1 κουταλιά μουστάρδα
2-3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
​αλάτι και πιπέρι


Ετοιμάζουμε την κολοκύθα μας. Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 C. Καθαρίζουμε με καλό, κοφτερό μαχαίρι και μεγάλη προσοχή την κολοκύθα από το σκληρό της περίβλημα και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την εσωτερική μαλακή ψίχα. Την κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους σπιρτόκουτου, την αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά τα κομμάτια. Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα ή ώσπου να μαλακώσει πολύ καλά η κολοκύθα. Κατόπιν βγάζουμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο να κρυώσουν.
Κόβουμε το μαρούλι μας και το στρώνουμε στη σαλατιέρα. Πλένουμε και καθαρίζουμε το μήλο χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Το κόβουμε σε κύβους και το στρώνουμε πάνω από το μαρούλι. Προσθέτουμε την κρύα κολοκύθα και πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και τα καρύδια.
Ετοιμάζουμε τη σως βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι.
Την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε ανακινούμε δυνατά το βαζάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως.

Comments

Μηλόπιτα τα πάνω κάτω

8/10/2021

Comments

 
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μηλόπιτα δε θα χάσει ποτέ τη θέση της στις προτιμήσεις μας όσον αφορά τα γλυκά με φρούτα. Είναι το ταίριασμα της υπόξινης γεύσης με τη γλύκα της ζάχαρης και το μέλωμα του βουτύρου τόσο αρμονικό... είναι το άρωμα της κανέλας που τονίζει το σύνολο... που έχει πια καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως γεύση αξεπέραστη. Συνταγές υπάρχουν πολλές. Τη σημερινή την έμαθα όταν πρωτοξεκίνησα να φτιάχνω γλυκά, γύρω στα είκοσι και δεν την άλλαξα ποτέ. Σας τη χαρίζω!
Picture
Picture
Υλικά:

4 μήλα
6 κουταλιές βούτυρο
130 γρ ζάχαρη 

Μίγμα κέικ:
4 αυγά
130 γρ ζάχαρη
230 γρ φαρίνα
100 γραμ. γάλα
1 βανίλια
Λίγο ξύσμα λεμονιού
​

Καρύδια, σταφίδες, κανέλα, μοσχοκάρυδο 
​
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 C και ετοιμάζουμε τα μήλα καθαρίζοντάς τα και κόβοντας τα σε φέτες μετρίου πάχους.
Παίρνουμε μια φόρμα με αφαιρούμενα τοιχώματα και τοποθετούμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στη βάση. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τοποθετούμε το βούτυρο εδώ και εκεί σε κομματάκια. Ρίχνουμε επίσης τις σταφίδες και τα καρύδια να πάνε σε διάφορα σημεία. Επάνω στρώνουμε τα μήλα μας σε σειρές. Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο για 6-7 λεπτά να λιώσει το βούτυρο και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Εντωμεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν, προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και απλώνουμε το μίγμα από πάνω. Ξανατοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 3/4 της ώρας περίπου. Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα και μετά το ξεφορμάρουμε ανάποδα σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο.
Comments

Μουσταλευριά

30/9/2021

Comments

 
Το φθινόπωρο πάει αντάμα με τον τρύγο και φυσικά το μούστο και τα παρασκευάσματά του. Και πρώτη και καλύτερη η μουσταλευριά!
Μια πεντανόστιμη κρέμα με αυτά τα δύο υλικά, το μούστο και το αλεύρι, που αξίζει να ξεχωρίσουμε από τα παραδοσιακά γλυκά και να κρατήσουμε τη συνταγή.
Εμένα οι φίλοι μου μού έδωσαν το μούστο έτοιμο, "κομμένο", όπως λέγεται. Παρόλα αυτά  θα σας γράψω και τη διαδικασία κοψίματος, καθαρίσματος δηλ., για κάθε περίπτωση. Δέσποινα και Βασίλη, ευχαριστώ πολύ και πάλι!
Picture
Picture
Υλικά:
 5 κιλά μούστο
3 κουταλιές ασπρόχωμα ή στάχτη

αλεύρι
αμύγδαλα-καρύδια-σουσάμι
μπαχαρικά

Ο μούστος πρέπει να είναι καθαρός, "κομμένος". Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:
Βράζουμε το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά τοποθετώντας μέσα το ασπρόχωμα ή τη στάχτη, ό,τι χρησιμοποιήσουμε, τυλιγμένο και δεμένο σε λεπτό ύφασμα. Στην  επιφάνεια του μούστου θα σχηματιστεί αφρός που πρέπει να τον αφαιρέσουμε όλο με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας πολύ σχολαστικά, ώσπου να καθαρίσει τελείως. Αφήνουμε το μούστο να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 3-4 ώρες.

Μουσταλευριά:
​Η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι αλεύρι για 5 φλιτζάνια μούστο. 
Περνάμε το μούστο από λεπτό ύφασμα και τον ρίχνουμε μετρώντας τον σε καθαρή κατσαρόλα. Κρατάμε λίγο κρύο μούστο και σε αυτόν διαλύουμε το αλεύρι. Φέρνουμε σε βρασμό το μούστο ρίχνοντας σιγά σιγά το διαλυμένο αλεύρι κι ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς. Όταν πήξει η κρέμα, βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και μοιράζουμε με κουτάλα την κρέμα σε μπολ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο αμύγδαλο, καρύδι ή σουσάμι και αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά που μας αρέσουν, κανέλα και γαρύφαλο.
Comments

Ο λάκκος της φάβας και άλλες ιστορίες

17/9/2021

Comments

 
Η Λέσβος είναι ένα νησί διχασμένο στα δυο. Tο βορειο-ανατολικό τμήμα με τα παλιά τα χώματα, όπως λένε, είναι καταπράσινο, γεμάτο πευκοδάση και μεγάλους ελαιώνες. Το άλλο μισό, το δυτικό, είναι νεότερο, ξερό κι άνυδρο, γεννημένο από τη λάβα που ξεχύθηκε από τα έγκατα της γης δημιουργώντας νέα εδάφη, προϊόντα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, που έλαβε χώρα πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια.
Ο Μεσότοπος είναι ένα χωριό εκεί στα νοτιοδυτικά, από την ηφαιστειογενή μεριά, την άνυδρη, ανάμεσα σε τεράστιες καλντέρες, λόφους με βραχώδεις κορφές και γυμνές πλαγιές με ελάχιστη βλάστηση.
Οι κάτοικοι στα μέρη αυτά, που δεν διέθεταν κάμπους με πλούσια χώματα, παρά πλαγιές επικλινείς σπαρμένες με πέτρες και χώμα λίγο, από αιώνες πάλευαν για την επιβίωσή τους καλλιεργώντας με υπομονή και αφοσίωση κάθε 
εκατοστό από το λιγοστό χώμα που τους αναλογούσε. Κατά κύριο λόγο φύτευαν όσπρια και δημητριακά. Ένα από αυτά ήταν ο φάκος, αλλιώς το λαθούρι, που μαζί με τα φασόλια, τα ρεβίθια, το σιτάρι και το κριθάρι αποτελούσαν τη βάση της διατροφής τους. 
Το λαθούρι ανήκει στα ψυχανθή φυτά, με μεγάλη θρεπτική αξία και εύκολο στην καλλιέργεια, μιας και αντέχει σε εδάφη φτωχά και άνυδρα. Οι γιαγιάδες στον Μεσότοπο μαγείρευαν τον φάκο σε μορφή σούπας, κάπως σαν τις φακές, αλλά και σε μορφή φάβας, πολτοποιημένο δηλαδή. 
Πέρσι οι γονείς μου αποφάσισαν να αναβιώσουν το φτωχικό εκείνο φαγάκι των παιδικών τους χρόνων. Έψαξαν και βρήκαν σπόρο φάκου, γιατί στο μεταξύ, στα μέρη μας τουλάχιστον, εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια αυτή και ήθελε ψάξιμο να βρεθεί ο σπόρος. Στη συνέχεια ο πατέρας μου τον φύτεψε και στην κατάλληλη στιγμή έκανε τη συγκομιδή. 
Βασική προϋπόθεση για το μαγείρεμα του φάκου ήταν να είναι χονδροαλεσμένος και χωρίς το φλούδι του. Πώς το κατάφερναν αυτό; Είχαν χειροκίνητο μύλο, που αποτελούνταν από δυο στρογγυλές μυλόπετρες, εκ των οποίων η μία, η επάνω, διέθετε μια μεταλλική χειρολαβή για το χειρισμό της. Υποθέτω ότι η τεχνική αυτή θα κατάγεται από τα βάθη των αιώνων, εφόσον τη χρήση της πέτρας ως εργαλείο ο άνθρωπος την κατέκτησε στην Λίθινη εποχή!
Εν πάση περιπτώσει, το πατρικό μου διέθετε πάντα έναν τέτοιο πέτρινο μύλο, κατασκευασμένο από τα χέρια του παππού Σταύρου. Δείτε στις φωτογραφίες πώς γίνεται το άλεσμα και ακολουθεί και η συνταγή.
Picture
Το φυτό όταν πια ξεραθεί και πρέπει να πάρουμε τα σποράκια.
Από το άνοιγμα στο κέντρο του χειρόμυλου ρίχνουμε τα σποράκια για το άλεσμα.
Με κυκλική και συνεχή κίνηση γυρίζουμε το χειρόμυλο κρατώντας τη μεταλλική προεξοχή του ώστε η πίεση ανάμεσα στις δυο βαριές μυλόπετρες να σπάσει τον καρπό.  Στη συνέχεια απομακρύνεται το φλούδι με το λίχνισμα, το αεράκι το παρασύρει, αν το τινάξουμε ψηλά.
Picture
Υλικά:
1 φλυτζάνι φάβας
1 κρεμμύδι μικρό 
3 κουταλιές λάδι
αλάτι
​ρίγανη

​Η φάβα δε χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς. Την ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό σε ένα σουρωτήρι και τη βάζουμε να βράσει  σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, τόσο όσο να τη σκεπάζει. Αφαιρούμε επιμελώς τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια και όταν αυτός απομακρυνθεί, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Η φάβα μας είναι έτοιμη όταν μαλακώσει καλά και απορροφήσει το νερό της. Τότε την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ μας.
​Εντωμεταξύ αν θέλουμε να τη σερβίρουμε "παντρεμένη", κάνουμε το εξής:
Μέχρι να βράσει η φάβα, σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε το κρεμμύδι μας μέτρια κομμένο και το σωτάρουμε στο λάδι σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαραθεί, να καραμελώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσοχή να μη μας καεί, γιατί τότε θα μυρίζει άσχημα και θα είναι ακατάλληλο. Ρίχνουμε λοιπόν το σωταρισμένο μας κρεμμύδι μέσα στην πολτοποιημένη φάβα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση μαζί. Κλείνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη φάβα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε. Ταιριάζει πολύ με θαλασσινά.
Comments
<<Previous
    Picture
    Καλωσήλθατε στο Νηστικό Αρκούδι -Ahungrybear!

    Είμαι η Άντζελα Κοντού και σας προσκαλώ στην κουζίνα μου να μαγειρέψουμε παρέα.
    Διαβάστε περισσότερα για μένα εδώ...
    ​

    Categories

    All
    Appetizers Ορεκτικά
    Bread Ψωμί
    Christmas Recipes Χριστουγεννιάτικες συνταγές
    Desserts Γλυκά
    Eggs Alphaupsilongamma940
    Eggs-alphaupsilongamma940
    Ethnic
    Greek Traditional Vegetables Recipes Λαδερά
    Meat Cources Κρεατικά
    Pasta Ζυμαρικά
    Pies Πίτες
    Recipes Of Lesvos Island Συνταγές από τη Λέσβο
    Salads And Sauces Σαλάτες και Σάλτσες
    Sea Food And Fish Θαλασσινά και Ψάρια
    Soups Σούπες
    Vegetarian Chiomicronrhotauomicronphialphagammaiotakappa940
    Vegetarian-chiomicronrhotauomicronphialphagammaiotakappa940

    Archives

    November 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    June 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    August 2020
    June 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    September 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.